
 

 

 

 

 

 

 
  

BALLOT QUESTION 

 TITLE: 

TERM LIMIT EXCEPTION FOR COUNCIL MEMBERS RUNNING FOR THE OFFICE OF MAYOR 

 

 SUMMARY: 

Should the term limit requirements of Section 5.03 of the DeBary City Charter be amended to allow a 

city council member whose second consecutive term of office would conclude at the same time as the 

Mayor’s term of office, to qualify and run for the office of the Mayor without remaining off the city 

council for at least one year? 

   

YES     □ NO     □ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Current Language 
 

Amendment #1 
 

 

 

Sec. 5.03. - Terms of office. 
The term of office for all Council 

seats is four (4) years for members 

elected in 2014 and thereafter. No 

member of the Council shall serve 

(or, but for resignation would have 

served) for more than two (2) 

consecutive full terms of office. A 

candidate who has been elected to 

two (2) consecutive full terms of 

office may requalify for any vacant 

seat provided said candidate does 

not actually take office for at least a 

one-year period after the end of that 

candidate's previous two (2) full 

terms of office. Members of the City 

Council elected shall hold their seats 

for the term of office for which they 

were respectively elected until such 

time as they are reelected, their 

successors have been elected and 

take office, or such office is 

otherwise prematurely vacated. An 

individual appointed to fill a vacant 

office shall be bound to the term of 

office served by such individual's 

predecessor. 

Proposed Language 
 

Sec. 5.03. - Terms of office. 

(a) The term of office for all Council seats is four (4) years for 

members elected in 2014 and thereafter. No member of the 

Council shall serve (or, but for resignation would have 

served) for more than two (2) consecutive full terms of 

office. A candidate who has been elected to two (2) 

consecutive full terms of office may requalify for any 

vacant seat provided said candidate does not actually take 

office for at least a one-year period after the end of that 

candidate's previous two (2) full terms of office, except as 

set forth in subsection (b). Members of the City Council 

elected shall hold their seats for the term of office for 

which they were respectively elected until such time as 

they are reelected, their successors have been elected and 

take office, or such office is otherwise prematurely 

vacated. An individual appointed to fill a vacant office 

shall be bound to the term of office served by such 

individual's predecessor. 

 

(b) A candidate who is serving in a council seat, excepting seat 

#5 (the office of Mayor), and whose second consecutive term 
of office is scheduled to conclude at the same time as the term 

of office for seat #5, may qualify for seat #5 without 

complying with the requirement in subsection (a) that he/she 

remain off the city council for at least a one-year period 

following his/her second consecutive full term of office. Any 

such candidate, if elected to seat #5, will be eligible to serve 

two (2) consecutive full terms of office as Mayor. 


